dilluns, 22 de febrer del 2016

MANEL ALONSO PRESENTA A PUÇOL EL SEU NOU LLIBRE DE RELATS: "L'OMBRA DEL BOU"




El divendres 11 de març, a les set i mitja de la vesprada, al teatre del Sindicat Agrícola de Puçol, l’escriptor Manel Alonso presentarà el seu tercer llibre de relats, L’ombra del bou, publicat en la col·lecció Manuzio de l’editorial Neopàtria d’Alzira.
Durant l’acte, a més de l’autor, intervindrà el filòleg i escriptor d’Ontinyent Joan Torró. Torró, que és autor de novel·les com ara El justícia, Pluja de la mar o L’esperit de l’àguila, ha estat recentment notícia per haver publicat aquest mateix any la traducció al valencià d’un recull de poesia àrab i arabigoandalusina sota el títol Mirall de miratges.
També participarà en l’acte, que Manel Alonso pretén que siga una festa, el grup de música tradicional valenciana Cant viu, format per Eduard Navarro, Patxi Ferrer i Carles Aguado, així com el Grup de Danses de Puçol.
L’ombra del bou és un recull de vint-i-set relats on la tragèdia i la comèdia, el present i el passat es donen la mà. Vint-i-set narracions que tenen com a escenaris els carrers, les places i fins i tot els camps d’eixe poble imaginari que és Pouet. Contes amb la presència omnipotent del bou brau i la cultura popular, que li servixen a l’escriptor de Puçol per a parlar d’allò que més li interessa: l’ésser humà i la recerca d’una identitat individual i col·lectiva.
El llibre ha estat prologat per l’especialista en cultura popular Josep Vicent Frechina, qui entre altres coses diu: «La festa dels bous al carrer constituïx un complex entramat de significats simbòlics articulat entorn de l’animal com a veritable objecte de culte que, com tan bé va observar l’antropòleg Manuel Delgado ja fa unes quantes dècades, vehicula la manifestació d’una ideologia cultural sovint aliena a l’oficial. Trobe que el principal mèrit d’este aplec de relats entorn al bou que ens proposa Manel Alonso rau, precisament, en la seua habilitat per desenredar aquell complex entramat mitjançant una mirada neta i inquisitiva, despullada de prejudicis i de biaixos ideològics, que enfoca nítidament diversos aspectes de la festa en el seu microcosmos puçolenc i ens la servix amb una irrebatible autenticitat».
Antoni Martínez Peris, per la seua part, ha estat l’encarregat de fer la portada i les diverses il·lustracions que acompanyen els relats. La tècnica que ha emprat és mixta, en la qual barreja el traç manual i l’acabat digital. Primer esbossa a mà en carbó el dibuix, tot seguit el difumina i després en la tauleta l’acaba amb l’aquarel·la digital.
Manel Alonso i Català és el creador del mite de Pouet, un espai fictici on transcorre bona part de la seua obra narrativa. Escriptor polifacètic, és autor dels reculls de contes El carrer dels Bonsais (Ajuntament de Catarroja, 2000), amb el qual va obtindre el Premi de Narrativa Benvingut Oliver 1999, traduït el 2014 a l’italià per Emanuela Forgetta i publicat a l’editorial italiana Nemapress edizioni, i Els somriures de la pena (Onada edicions, 2011). Ha publicat també narrativa infantil, novel·la, dietaris, reculls d’articles i poesia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada