dissabte, 19 de desembre del 2009

UNA AVENTURA PER LA SERRA CALDERONA

(A la llibreria Babel de Castelló l'any 2001 a la presentació dels llibres de contes El pes mosca de V. Pallarés i Històries de la frontera de P. Mas, d'esquerra a dreta, Toni Royo, Vicent Pallarés, Manel Alonso, Pasqual Mas i Encarna Barreda)


Per Encarna Barreda

La Calderona és nostra. Manel Alonso. Il·lustracions de Cesa Perelló. Primera edició. Colla del Brosquil, núm. 1. Brosquil edicions, València, 2004. Segona edició revisada i amb les propostes didàctiques d'Encarna Barreda, 2008. La Calderona es nuestra. Manel Alonso i Català. Ilustraciones de Cesa Perelló. La pandilla del Brosquil, núm. 1. Brosquil edicions. Valencia, 2008

Amb La Calderona és nostra s’enceta una col·lecció, La colla del Brosquil, que per molts aspectes, com ara les aventures com a recurs argumental, el protagonisme de personatges adolescents, l’extensió reduïda o la selecció de temes interessants, constitueix una eina molt adequada per a acostar-se als lectors jòvens d’una manera agradable i senzilla.
Un total de vuit capítols conforma una narració que circula per diferents replecs de la serra Calderona. La fixació de trobar un tresor amagat per eixos paratges d’inqüestionable bellesa natural és l’esquelet argumental d’una entretinguda història que una colla d’amics, amb la veu cantant de Joan, s’encarrega de fer-nos arribar.
Un estil àgil i suficientment planer per a poder connectar amb els lectors adolescents, va guiant-nos pel camí d’una història que ens mostrarà l’amor per la natura i pels animals, el gust per les aventures, la companyonia, el sentit de l’humor, la diversió, la importància de mantenir vives les tradicions tot recordant les llegendes autòctones o el descobriment de diferents paisatges de casa nostra.



Dins del marc de la narració d’aventures i amb nombroses pinzellades del relat de viatges o d’expedicions, La Calderona és nostra presenta característiques d’aquestos dos subgèneres narratius i així trobem per exemple la intriga pel desconegut, la recerca d’una il·lusió, la lluita contra els entrebancs que hi sorgeixen però també podem observar la nombrosa aparició de diferents escenaris interessants de la serra Calderona i les abundants excursions o itineraris per aquestos voltants.
La reproducció de diferents situacions quotidianes, susceptibles de ser ben familiars als jòvens, i la possibilitat d’aprofundir en els diferents temes transversals que hi apareixen, conformen un llibre molt adequat per a ser tractat en les aules. De fet, en aquest sentit, cal dir que un dels punts importants del llibre, la toponímia de la serra Calderona, donaria, per exemple, la possibilitat de connectar disciplines ben diferents, com ara la literatura i la geografia i d’aquest contacte podria sorgir tot un ventall d’activitats enriquidores per als alumnes.
Un llibre, al capdavall, que obre les portes a una col·lecció formada per tot un seguit de narracions amb alguns punts en comú. Així, en totes trobarem aventures, adolescents com a lectors models i paisatges, costums i tradicions de diferents indrets de tot arreu del País Valencià. És, doncs, una proposta ben amena per a llançar-se a la aventura i fer més nostra la nostra terra.


(Publicat a diariparlem.com)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada