dilluns, 21 de desembre del 2009

NOU RECULL DE CONTES INFANTILS


Per Víctor Mansanet.

Bernat i els seus amics. Manel Alonso i Català. Il·lustracions Joan Escrivà i Avinyó. Col·lecció Món de Paper. Editorial Germania, Alzira, 1996. Segona edició ampliada i revisada amb il·lustracions de Leonor Seguí. Col·lecció Saltamartí. Brosquil edicions, València 2001. Bernat y sus amigos. Manel Alonso i Català. ilustraciones Leonor Seguí. Colección Saltamontes. Brosquil edicions, Vaència, 2002. Bernat eta bere lagunak. Manel Alonso i Català. Editorial Mensajero. Bilbo 2004.


La literatura infantil recupera una sèrie de contes que l’escriptor i periodista Manel Alonso i Català (Puçol, 1962) ha reunit en un volum de poques pàgines, però que són representatives d’un estil peculiar i atractiu: el que desplega un dels autors valencians més interessant del gènere. Bernat i els seus amics és, doncs, un llibre de contes que té la tendresa i la poesia com a punt de referència. El text, il·lustrat per Joan Escrivà i Avinyó, inaugura la col·lecció Món de paper de l’editorial Germania. En tots els episodis d’aquesta obra es veuran reflectits molts xiquets i xiquetes que han viscut experiències semblants. Es tracta d’un viatge a la infància, d’una mirada introspectiva als millors anys de la nostra vida, ja que Alonso fa servir un món que abraça l’àmbit familiar i l’entorn de les amistats infantils que molts hem experimentat alguna vegada.



El recull té, com a principal protagonista, Bernat, “Un xiquet d’ulls marrons i de cabells rulls, que sempre va amb els faldons de la samarreta per fora, i al qual, estiga davant de qui estiga, li agrada dir sempre la seua”, segons descriu el mateix autor. Apassionat pels trens –i no tant pels llibres-, és capaç d’emocionar-se en sentir el conte de la caputxeta vermella. La seua figura desperta la simpatia entre els seus amics i amigues –sobretot la d’Isabel, una companya de classe-, i l’interès del lector que prompte s’hi familiaritza.

(El Periòdic. Novembre de 1996)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada