dilluns, 28 de desembre del 2009

AMB LA MALEDICCIÓ DE L’ENCÍS


Per Vicent Nàcher


La maledicció del silenci. Manel Alonso i Català. Col·lecció La Tardor, Els Llibres de Camacuc. València, 1992. Tercera edició, revisada el 2006, amb il·lustracions d'Alberto Urcaray, glossari de l'autor i activitats didàctiques a càrrec de Mercé Claramunt. Col·lecció Can Perla. Brosquil edicions, València 2007.


Recentment, ha estat publicada per edicions JJ2, la primera novel·la de l’escriptor de Puçol Manel Alonso. Es tracta de la incursió inicial d’aquest lletraferit en el món de la narrativa, ja que en el terreny de la poesia la seua presència literària no ens és aliena (el nostre autor fou antologat com a poeta a Envit, nous escriptors valencians), ni tampoc en el periodisme.
Iniciàtica, màgica, difícil, cautelosa i fascinant, se’ns presenta aquesta narració. Així, a través d’un colpidor (pel seu esquema) flash-back, l’autor conta a través de la veu en primera persona d’un dels personatges (narrador omniscient), una complicada i seductora història de misteri al voltant d’un poble mític, Pouet, que li dóna l’essència a tota la trama. Aquest lloc, és idealitzat per un deliciós conjunt de matisos introduïts per Alonso a través del personatge narrador. Els protagonistes, aventurers adolescents amants de l’arqueologia, intenten esbrinar un secret màgic al voltant d’una increïble maledicció, i a través d’aquest esdeveniment, Alonso aprofita per a fer un passeig sincer i valuós per la seua infantesa i adolescència, revivint sensacions i imatges del territori material que el va veure nàixer: Pouet (Puçol).
Circulen d’aquesta manera amb pas accelerat però correcte, intriga, acció, màgia, paranormalitat, misteri, record, amb una conjuminació adient, que fa d’aquest llibre un producte ben elaborat i realment fèrtil, d’idees i d’estructura.
(Ressenya publicada l'any 1993)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada