dilluns, 4 de gener del 2010

LA MEMÒRIA DELS NOSTRES ORÍGENS


Per Josep Antoni Fluixà

Els cinc enigmes del rei. Manel Alonso i Català. Il·lustracions Robert Amoraga. Col·lecció a Colp de pedal núm. 11. Editorial Prodidacta- Abril edicions. València, 2000.


Literaturitzar la geografia d’un país, encara que semble una de les tasques inherents a l’ofici de qualsevol escriptor, no ha estat entre nosaltres és a dir, entre els escriptors valencians de les últimes generacions un objectiu primordial. De fet, ha estat menystingut a la majoria de les obres que han publicat els nous narradors, potser per allunyar-se dels perills de l’anomenat “costumisme literari”, però, sens dubte també, n’ha estat excessiva la reacció. El paisatge de les nostres terres s’ha vist d’aquesta manera privat de la mitificació i simbologia que produeixen les paraules bellament escrites.
Per sort, Abril Edicions ha encetat, des de fa un parell d’anys, una nova col·lecció de narrativa infantil que pretén d’alguna manera superar aquesta deficiència. Es tracta de la col·lecció A Colp de Pedal, una col·lecció amb unes característiques inhabituals que la fan única en el nostre mercat editorial. Totes les obres publicades, per exemple, tenen, en principi, uns mateixos protagonistes: una colla formada per un grup de xiquets i de xiquetes de la ciutat de València als quals els acompanya sempre una bibliotecària anomenada Blanca March. Però, a més a més, totes les aventures de cada un dels diferents llibres s’han de desenvolupar en l’espai físic d’una comarca distinta. Per això, per tal de reflectir-ne millor els aspectes culturals i geogràfics, el director del projecte, Alfred Ramos, ha encarregat la redacció de les diverses obres a un escriptor nascut o resident a cada una de les comarques corresponents. D’aquesta manera, la nòmina dels col·laboradors resulta representativa, des d’un punt de vista geogràfic, de la totalitat dels escriptors valencians actuals.
Però, aquesta territorialitat no n’és l’única característica dels autors seleccionats. D’alguna manera, hi trobem també alguns dels noms més significatius del panorama valencià de la literatura infantil i juvenil: Vicent Marçà, Joan Pla, Pepa Guardiola, Mercè Viana, Toni Cucarella i Joaquim G. Caturla, entre altres. Una selecció davant la qual no desentona en absolut el nom de Manel Alonso, autor de l’obra Els cinc enigmes del rei, on els protagonistes de la col·lecció viuen una aventura que s’esdevé a la comarca de l’Horta Nord de València. No debades, aquest autor, nascut a Puçol l’any 1962, s’ha convertit a partir de la dècada dels noranta en un escriptor polifacètic i constant, com també en un agitador cultural infatigable.
Com a narrador, Manel Alonso ja s’havia donat a conèixer amb la publicació de tres novel·les La maledicció del silenci (1992), Escola d’estiu (1994) i En el mar de les Antilles (1998) i amb el recull de contes titulat Espècies en perill d’extinció (1998). Com a poeta ha publicat tres poemaris força interessants Amb els plànols del record (1994), Oblits, mentides i homenatges (1998) i Un gest de la memòria (1999). I, fins i tot, abans de la publicació de la novel·la infantil Els cinc enigmes del rei, ja n’havia publicada una altra destinada al públic lector més menut: Bernat i els seus amics l’any 1996. Sens dubte, per tota aquesta trajectòria, la seua ha estat una elecció encertada i la col·lecció A Colp de Pedal s’ha vist enriquida amb la seua aportació: una aportació que fa viure els protagonistes de la colla una aventura no sols apassionant, sinó també instructiva.
De fet, i això és d’agrair, tota la literatura de Manel Alonso té una intencionalitat i un missatge implícit, i, en aquest cas, no podia ser-ne una excepció. A Els cinc enigmes del rei, l’autor parteix d’una anècdota que sap desenvolupar adequadament: l’observació d’un llibre antic a la biblioteca de Blanca per part dels membres de la colla i la proposta, com a conseqüència, de visitar el monestir del Puig per tal de retornar el llibre que havia estat prestat a la bibliotecària. Això fa que els diversos protagonistes de la col·lecció inicien un recorregut per la comarca de l’Horta que té com a punt de partida el conegut monestir valencià. Un monestir en el qual visiten el museu de la impremta i on són també acompanyats pel prior a la biblioteca per tal de contemplar, entre altres, el llibre vell on es parla de la fundació del Regne de València. Dissortadament, aquest llibre sofreix un procés de deterioració que fa que a poc a poc li desapareguen les paraules.
En aquest context, uns quants membres de la colla, mentre la resta dinen a la muntanya de la Patà, tenen un encontre al·lucinant amb l’espectre del rei Jaume I que els ofereix la possibilitat de salvar la memòria dels valencians si són capaços de resoldre els cinc enigmes que els planteja. Aquest fet és l’agent provocador de tota la trama novel·lesca de l’obra: una trama narrada en primera persona per una de les protagonistes, Berta, i que s’adapta i es reforça perfectament amb la finalitat temàtica de l’autor: la necessitat de no perdre la memòria dels nostres orígens. Una finalitat que, una vegada més, demostra que la literatura infantil no té per què estar renyida amb les grans preocupacions conceptuals i artístiques dels seus creadors. Per a Manel Alonso, almenys, no ho està i això es nota. Probablement per això també, Els cinc enigmes del rei és una obra recomanable per a qualsevol edat.
(Publicat a la revista La Roda del temps, número 10)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada