dimecres, 6 de gener del 2010

QUATRE CONTES


Per Arantxa Bea

L'idil·li de les fúries i altres relats. Jordi Mata, Manel Alonso, Remei Romanos i Eva Esquer. I Premi de Narrativa «Camp de Morvedre». 7 i mig, Benicull de Xúquer (València), 1999

De vegades coincideixen en un mateix concurs diverses obres que, per la seua qualitat literària, mereixen eixir del silenci i donar-se a conéixer mitjançant la publicació. És el cas del I Premi de Narrativa «Camp de Morvedre», que guanyà merescudament Jordi Mata amb L'idil·li de les fúries i on també destacaren els relats Perquè l'amor és un somni, de Manel Alonso, Memòries íntimes d'una gata siamesa, de Remei Romanos i Una metamorfosi molt menuda, d'Eva Esquer, quatre contes d'estils i temàtiques molt diferents, que formen un llibre heterogeni, però on es poden conéixer algunes noves —i joves— veus narratives valencianes.
Jordi Mata desenvolupa la història de la Nica i la Bela, dues germanes que habiten la mateixa casa en un poble diminut, aïllat de la resta del món. L'odi creix entre aquestes dones en un relat on la intriga, mesurada amb precisió de cirurgià, es barreja amb elements fantàstics que tenen el seu origen en llegendes rurals. Manel Alonso tracta la solitud i el descobriment de l'amor d'un jove orfe de pare i mare en un conte amb un final tan insòlit, que dóna un nou sentit a tota la narració i que remet a la tolerància davant les contradiccions i els fets inexorables de la vida. Remei Romanos ha triat el punt de vista d'una gata per a contar una i perfilar la segona de les set vides felines. I, finalment, Eva Esquer, en un text més descriptiu que narratiu, reflecteix pensaments, sensacions i actituds d'una jove durant el seu embaràs.

(Ressenya publicada el 12 de novembre de 1999 al suplement cultural «Posdata»)

1 comentari:

  1. Enhorabona! he continuat mirant el teu blog i he trobat el link del youtube "entrar" i la veritat és que és un bon poema...com tu dius una prosa poètica, molt bona per a una cançó.

    ResponElimina