dimarts, 22 de desembre del 2009

ENTRE EL FUTUR I EL PASSAT



Per Vicent Penya

Els cinc enigmes del rei. Manel Alonso i Català. Il·lustracions Robert Amoraga. Col·lecció a Colp de pedal núm. 11. Editorial Prodidacta- Abril edicions. València, 2000.


Dins de la col·lecció A colp de pedal de l’editorial Abril, s’acaba de publicar la novel·la juvenil Els cinc enigmes del rei, de Manel Alonso. El nou llibre de l’escriptor i periodista de Puçol es desenvolupa en la seua comarca natal, l’Horta Nord, i s’inscriu dins de les línies i condicionants que marca la mateixa col·lecció. La idea és original i interessant. Una colla d’amics i amigues del barri de Russafa de València (Berta, Martí, Blanca, Jamal, Puig i el gos Ulises) amants de la natura i de la bicicleta, recorren les comarques del País Valencià buscant divertides i intrèpides aventures sota el nom A colp de pedal. Cada novel·la de la col·lecció es desenvolupa en una comarca, excepte el primer volum, que, sota el títol d’El fantasma del carrer Cavallers, d’Alfred Ramos, té lloc a la ciutat de València. Berta és irònica i intel·ligent; Martí és esvalotat i nerviós; Blanca la més gran del grup, és una persona activa i esportista; Jamal és molt observador i saberut; i Puig és xerraire i despistada. Cada personatge, doncs té la seua pròpia personalitat diferenciada dels altres que cada escriptor modela i enriqueix a la seua manera i aplicant-hi la seua imaginació.
La novel·la de Manel Alonso està contada per un dels protagonistes de la colla, Berta Sanchis, i comença en una biblioteca de València i amb un llibre de més de cinc segles d’antiguitat. En aquesta ocasió Manel Alonso relata una història en la qual aprofita, entre altres coses, per engrescar als més joves en la lectura dels llibres, ja que l’univers de la literatura no és un món avorrit sinó, tot el contrari, apassionant. L’aventura que ens narra conté elements reals però també fantàstics, com ara una entrevista amb el mític rei Jaume I, la història del drac que aterria la comarca i que, després de capturar-lo, s’exposava al monestir del Puig o la intervenció decisiva en el desenllaç de la novel·la d’una bicicleta màgica que pertany a Berta. La pèrdua d’un manuscrit de la biblioteca del Reial Monestir del Puig és l’excusa per fer un recorregut pels llocs més característics de l’Horta Nord. El mateix Monestir del Puig, el seu Museu de la Impremta, l’estany de Puçol, les sitges de Burjassot, la sèquia de Montcada, el convent de la Magdalena, són alguns dels indrets pels quals passarà aquesta colla d’amics. Tot plegat, una formidable excusa perquè “el futur es retrobe amb el seu passat”, i un missatge final que ens diu el següent: “Els llibres guarden tantes coses en el seu interior que, fins i to, poden esperar anys perquè els llegim. Quin millor regal per demostrar el nostre amor a la persona estimada."


Publicat a Lletres Valencianes, núm. 3, any 2000

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada