divendres, 13 d’abril del 2018

MANEL ALONSO TORNA A LA NOVEL·LA VINT ANYS DESPRÉS





Vint anys després de l’aparició del llibre En el mar de les Antilles, l’escriptor Manel Alonso torna a la novel·la amb la publicació d’Entre les urpes del gat, en la prestigiosa editorial valenciana 3i4. El divendres 27 d'abril, a les 19 hores, al carrer de la Torreta presenta la seua novel·la, en un acte en el qual intervindràn Carme Manuel i Josep-Vicent Garcia Raffi.
Durant aquest parèntesi de dues dècades, l’autor de Puçol ha publicat diversos llibres de narrativa breu, poesia i literatura infantil, així com el dietari Les petjades de l’home invisible, tots els quals li han valgut el reconeixement tant del públic com de la crítica.
Sota l’aparença d’una narració que bascula en un principi entre el costumisme i una investigació criminal, Manel Alonso va saltant d’un subgènere narratiu a un altre per acabar el relat amb un final sorprenent i obert.
En la novel·la Entre les urpes del gat Alonso retorna a Pouet, eixe espai imaginari i personal que ha anat configurant en els seus diversos llibres de relats des de l’aparició l’any 1991 de la seua primera novel·la, La maledicció del silenci. En aquesta ocasió ens invita a trobar-nos amb els seus personatges pels carrers de Pouet durant la primavera del 1954, just quan el país inicia una nova etapa després de la dura i dolorosa postguerra.


Mentre repassa el seu darrer treball d’investigació, el professor Eduard Galcerà es pren un got de whisky escocés. L’endemà, a primera hora del matí, la filla el troba mort assegut en la seua butaca. Al despatx no hi ha cap signe de violència, però el metge del poble diagnostica mort per consum de verí. L’assassinat de tan il·lustre veí altera la vida calmada i senzilla de Pouet, tot el món es pregunta qui i per què l’ha assassinat. L’estudiant universitari Joan Claramunt intentarà respondre aquestes preguntes seguint amb atenció les pistes enganyoses que li va deixant, al llarg de tot el relat, l’assassí.
Manel Alonso i Català naix a Puçol l’any 1962. Narrador, poeta i articulista. Ha obtingut, entre altres premis i reconeixements, el Premi Paco Mollà de Poesia, el Premi Empar de Lanuza de Literatura Infantil, així com el Premi Samaruc al Millor Llibre Infantil que atorga l’Associació de Bibliotecaris Valencians. La seua obra ha estat traduïda al castellà, al basc i a l’italià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada