dilluns, 6 de gener del 2020

A L'HOME, A L'AMIC, AL POETAPer BERNA BLANCH

     Ja fa algun temps que vaig llegir Quadern per a Joan, el poemari que Manel Alonso va dedicar a Joan-Baptista Campos i que fou publicat per l’editorial Neopàtria en la col·lecció Mare Nostrum.
    Encapçala el llibre una dedicatòria que diu: A l’home, a l’amic, al poeta. He de dir que la lectura per dura i tendra em va ferir, és un conjunt de trenta-quatre poemes que Manel dedica al seu amic en resposta a alguns dels textos que aquest penjava en el seu blog, La garfa dels dies, i a altres converses que van mantenir al llarg d’aquells mesos. Malauradament, el poeta del Grau de Castelló, acabà per deixar-nos després d’una llarga lluita contra el cranc.
    En el llibre, les frases de Campos, a principi de full, són contestades per Alonso amb versos subtils, plens de delicadesa, amb els quals pretén animar o acompanyar, alleugerar, si això és possible, la soledat, la desesperança i la tristesa que devia d’estar patint Joan. Manel fa un exercici artesà, intuïsc dificilíssim, d’anar escollint raons, motius i paraules, per a que els poemes foren ungüent i bàlsam que poder entregar al seu amic. Són versos que traspuen, que transmeten afecte i serenor des del previsible neguit que el propi Alonso devia estar sentint en escriure’ls. Versos amb ànima de foc, que il·luminen, que escalfen, que allunyen l’obscuritat, versos als que apropar-se i que volen ser un regal, una ajuda, un dir no estàs sol, estem ací, llig i pren d’ells la vibració de l’amistat i la bellesa.
Cal aquesta íntima literatura de la humanitat, la literatura on trobar-nos, aquella que ens recorda els valors que ens fan capaços d’engrandir la nostra manera d’entendre la vida, de vore el món, de sentir el batec que ens fa pròxims. Aquella on són preeminents el missatge, la força i el calor de la paraula, la que és capaç de ser pont i camí, com a transmissora d’emoció.
Que sensible, que important aquest llibre on els sentiments bateguen sembrats i crescuts en les pàgines, que important si ens fa sentir-nos persones i llegim en ell solidaritat i empatia.
    Quadern per a Joan és un poemari sensible, reflexiu i sincer, i com diu Manel en la justificació que ens introdueix al text, sense poema de comiat. Ha fet bé de no posar-lo.

1 comentari:

 1. Do this hack to drop 2 lbs of fat in 8 hours

  Over 160k men and women are utilizing a simple and SECRET "water hack" to lose 1-2 lbs each night as they sleep.

  It's proven and it works with everybody.

  Here's how you can do it yourself:

  1) Grab a drinking glass and fill it half glass

  2) Now learn this weight losing hack

  you'll be 1-2 lbs lighter as soon as tomorrow!

  ResponElimina