dissabte, 28 de juliol del 2012

DEU ANYS DE LA POÈTICA D'ALONSO


Per Francesc Mompó:

Un poeta és una persona que té una manera molt especial de llegir la vida. És capaç de trobar portes a les murades o de pastar fum per confegir-li la imatge més desitjada.
Però el poeta és un home sotmés a totes les contingències a què estem subjugats la resta. Un poemari, de no ser que s'haguera perllongat molt la creació, ens permetrà participar de la visió del poeta en un temps relativament curt. Però una antologia ens obre les portes d'un extens període de la vida i l'evolució poètica de l'autor.
En el cas del Quadern dels torsimanys/Cuaderno de los trujimanes de Manel Alonso i Català ens obre la llar lírica per mostrar-nos la tria que ell mateix ha fet. Des del 2002 fins al 2012 en convida a passar per diversos llibres: Correspondència de guerra, Si em parles del desig, Petjagollal, La fulla tèmula de l'ésser; Contrades, Tot escoltant i Quadern per a Joan.
Però, a més, aquesta antologia  té el valor afegit dels torsimanys. "Individu que interpreta allò que ha estat dit  o escrit en una llengua o llenguatge artístic i que ha assumit com a propi i el rediu o el reescriu en una altra llengua o en un altre llenguatge", on un seguit de torsimanys fan la lectura castellana d'allò que nasqué en català.
***


(Publicat al diari levante-El Mercantil Valenciano, el dissabte 28 de juliol de 2012)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada